Maseczki

Maseczka z mąki owsianej i białka

Maseczka z mąki owsianej i białka — 2 łyżki stołowe mąki owsianej lub kukurydzianej miesza się z białkiem jednego jaja, a następnie ubija na pianę. Ściera się na sucho po 15—20 minutach, spłukując naprzód gorącą, a następnie zimną woda Maseczka ta oczyszcza skórę tłustą i nadaje jej matowość. Maseczka ze świeżego twarogu — 1 łyżkę świeżego twarogu należy zmieszać z 1 łyżką miodu. Po 20 minutach zmywa się letnią wodą. Maseczka ta działa odświeżająco, odżywczo i oczyszczająco.

Maseczka z płatków owsianych

Maseczka z płatków owsianych — 2 łyżki płatków owsianych należy zalać 4 łyżkami mleka lub słodkiej śmietanki. Gdy płatki napęcznieją, powstałą papką smaruje się twarz na 20 minut, zmywa się gorącą wodą, spłukuje zimną. Papka wygładza szorstką cerę.

Maseczka ziołowa

Zioła mogą mieć różne działanie na skórę. Rumianek działa przeciwzapalnie, skrzyp wysuszająco, ślaz i lniane siemię rozpulchniająco i łagodząco. Aby osiągnąć właściwy efekt, należy zioła odpowiednio dobrać. Obecnie w sprzedaży są gotowe maseczki ziołowe dla wszelkiego rodzaju cer Maseczki porcelanowe są to maseczki wygładzające zmarszczki. Ich podstawą jest: glinka kaolinowa 70 części, talk 20 cz., tlenek magnezu 10 cz. Do tego składu można dodawać wszelkiego rodzaju składniki — w zależności od przeznaczenia maseczki: płyn ziołowy ściągający, kamforę przy cerze tłustej, wodę różaną, roztwór kwasu bornego przy cerze suchej, rumianek przy podrażnieniu skóry.

Podobne wpisy